Byggnadsvård – renovera och bevara

En trend man ser allt oftare idag är att hus som stått öde under lång tid renoveras och får nytt liv. När man ska renovera ett gammalt hus finns det många faktorer att ta hänsyn till. Ibland kan det finnas vackra originaldetaljer man gärna vill bevara. Vem har inte beundrat gammal panel av pärlspont eller rejäla massiva trägolv i gamla hus? Vid en renovering gäller det att hantera dessa med varsam hand för att ta tillvara den äldre charmen.

Vad innebär byggnadsvård?

Begreppet byggnadsvård syftar egentligen på underhåll av alla slags byggnader, nya som gamla. För de allra flesta förknippas det dock med renovering och restaurering av äldre byggnader. Det handlar om att identifiera och bevara detaljer och byggnadsmaterial som bedöms som tidsenliga för byggnaden. Det kan handla om stuckatur i taket, vackra spegeldörrar eller karaktäristiska tapeter.

Behöver man hjälp med att komma igång eller göra en bedömning av vad som är viktigt att tänka på kan man rådgöra med en sakkunnig inom byggnadsvård. Det finns även mycket att läsa i ämnet på Svenska byggnadsvårdsföringens hemsida, för den som vill veta mer.

Köpa nytt eller återanvända?

Ibland kan det räcka att slipa och måla befintligt material så att det går att använda igen. Går det inte att genomföra behöver man dock inte misströsta. Idag finns många nyproducerade produkter tillverkade i gammal stil för att kunna användas för tidstypiska renoveringar av äldre hus. Ofta kan man också göra riktiga fynd på andrahandsmarknaden, t ex på sidor som Blocket. Problemet med gamla byggnader är att de ofta inte är byggda efter de standardmått vi idag använder oss av vid nybyggnationer. I vissa fall kan man behöva måttbeställa dörrar eller köksskåp för att de ska passa. Genom att tänka på byggnadsvård när man planerar en renovering kan man se till att huset får behålla sin själ och charm i många år framöver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *