Lär dig använda ROT-avdraget vid renovering och få pengar över till annat

Om du går i renoveringstankar är det kritiskt att du läser in dig på hur ROT avdraget fungerar, hur mycket du kan få, vid vilken renovering det är tillåtet att använda och knepen för att maximera ditt ROT-avdrag och få pengar över till annat.

Det lagstiftade ROT-avdraget kan ett hushåll använda vid renoveringen av sin bostad. Bostaden kan vara en lägenhet i form av bostadsrätt, fritidshus eller villa. Det viktiga är att du äger den och bor där. ROT-avdraget kan utöver renovering, även användas vid tillbyggnad av ett äldre hus men däremot inte om du ska bygga ett nytt hus.

Vilka typer av renoveringar kan du göra med ROT-avdrag?

Som huvudregel kan sägas att renovering av något rum som nyttjas i ett ”normalt boende” utgör ett ROT-arbete. Det kan var att byta golv, göra ett nytt badrum, byta kök, bygga en altan och byta fasad. Det enda som uttryckligen inte tillåts av skatteverket är arbete på staket och yttre tillbehör till huset, såsom markiser.

Hur stort ROT-avdrag du kan få beror på

I samband med att Sverige bytte regering och politisk inriktning 2014 gjordes inskränkningar i det tidigare ROT-avdraget. ROT-avdraget innebär i princip att du kan få upp till 50 000 kr /person och år, vilket är detsamma som tidigare. Däremot är avdraget på arbetskostnaden sänkt från 50% till 30 %. Sänkningen har mycket riktigt inneburit en kraftig reduktion av antalet utförda renoveringar men trots det finns goda anledningar att faktiskt maximera ROT-avdraget.

Såhär får du ROT-avdraget

Det viktigaste kriteriet för ROT är givetvis att du har en inkomst att kvitta ROT-avdraget emot. Det är en full reduktion vilket innebär att du slipper betala 50 000 kr i skatt totalt sett. Avdraget görs direkt på fakturan i samband med arbetet. Det görs genom ett avdrag på fakturan och du behöver endast verifiera så att du faktiskt har rätt till ROT-avdraget. Det framgår nästan alltid på fakturan när du renoverat att du blir återbetalningsskyldig om företagaren inte får ut ROT-avdraget från Skatteverket. Så var därför noga med att du uppfyller ovanstående kriterier när du ansöker om ROT-avdrag.

Vad du kan göra med ROT-pengarna vid en renovering

Om en köksrenovering normalt sett går på 100 tkr, kommer du med ROT förmodligen få en hel del pengar över – upp till 50 000 kr. Det innebär att du får ett högre konsumtionsutrymme att kanske ändra dina materialval. Istället för att göra så billig renovering som möjligt kan du välja att piffa upp din renovering med andra material. Kanske ska du slå till med något dyrare kakel eller varför inte använda ROT-avdraget på vacker köksinredning från den folkäre Ernst som är känd från TV. Möjligheterna att använda ROT-avdraget till något utöver att spara pengar i renoveringen är ett sätt att faktiskt höja sin standard med hjälp av en tacksam och givmild skattereduktion.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *