Renovera eller byta tak är ofta ett stort projekt. Beroende på vilket material du har skiljer sig också kostnaderna åt. Plåttak är ganska vanligt och har många fördelar. Faktum är att plåttak har använts länge i Sverige. Redan på 1800-talet började man använda plåtvalsning och plåttak ansågs vara exklusiva. Så om du står inför att byta tak kan det vara en god idé att överväga om ett plåttak kan vara en lösning för dig.
Fördelar med att byta till plåttak
Plåttaket är i de allra flesta fall ett mycket ekonomisk alternativ som är hållbart. Det går också snabbt att lägga men bör läggas av ett proffs. Några andra fördelar är:
- Plåttak väger inte lika mycket som andra alternativ och belastar därför inte takkonstruktionen lika mycket.
- Mossa och alger får inte lika snabbt fäste, det är lätt att tvätta av och snö glider lätt av.
- Plåttak passar de allra flesta hustyper och det går att välja färg och stil.
Så ska du byta till plåttak kan du exempelvis kontakta Norrmalms platslageri ab, för ska du renovera eller byta ett falsat plåttak kräver det yrkeskunskaper. Det du bör tänka på när du står inför ett takbyte är att kontrollera vilka regler som gäller. I vissa fall kan det krävas bygglov och då är det kommunen du vänder dig till.
Nackdelar med plåttak
Alla material har sina för och nackdelar. När det kommer till plåttak så är några nackdelar att det inte alltid passar nära havet. Salt sliter på stålplåt och då behöver du istället aluminiumplåt vilket är lite dyrare. Bor du nära havet kan du också räkna med att måla om taket oftare. Du bör inte heller göra reparationer själv för om du råkar blanda olika metaller kan det fräta sönder taket. En del upplever också att det låter mer inne när det regnar. Det beror dock många gånger på att isoleringen inte är tillräcklig.