Renovera ditt lusthus

Ett lusthus är ett trevligt inslag i varje trädgård. Det förstärker inte bara trädgårdens skönhet genom sitt vackra yttre utan det är även en plats dit man kan komma för avkoppling och trevliga middagar med familj och vänner. Det är ganska vanligt att se lusthus i södra Sverige, inte minst i områdena runt omkring Lund. Förutom den utmärkta flyttstädning Lund har att erbjuda finns det nämligen vacker landsbygd runt staden samt ett milt klimat att njuta av. Det enda problemet med att äga ett lusthus är egentligen att det kan behöva renoveras ganska ofta, speciellt om man har haft några hårda vintrar på raken. Läs vidare för hur du renoverar ditt lusthus.

Renovera steg för steg

Det viktigaste är att fixa taket allra först för om det blir så att det regnar mycket kan skadorna annars bli ganska omfattande. Byt ut takplattorna, takspånet eller vad du nu har som tak. Sedan är det dags att byta ut plankor som kanske har murknat. När det kommer till fönster måste du avväga om det går att reparera fönsterna eller om det är bäst att sätta in nya. Det är skicket som avgör, för är de alldeles för ruttna kan det bli svårt att rädda dem. Är det periodiska fönster ska du givetvis alltid försöka ditt yttersta, eftersom det adderar mycket charm till lusthuset. Detsamma gäller för dörren. Om du funderar på att bygga ut ditt lusthus, glöm inte att söka efter bygglov innan du sätter igång. Det behöver man nämligen göra så fort man ökar storleken på någon befintlig byggnad. Någonting annat som är viktigt att tänka på vid renovering av lusthus är golvet. Här kan det finnas en hel del dåliga plankor, speciellt om det har läckt in på något sätt.

Gör det själv eller hyr in hjälp

Om du har ett nybyggt lusthus håller det sig vanligtvis ganska länge innan några större reparationer behöver utföras. Då brukar det räcka med att måla det regelbundet och småfixa med det varje sommarsäsong. Gäller det ett äldre lusthus kan dock renoveringsarbetet vara ganska extensivt. Då gäller det att göra en avvägning om du klarar av att renovera lusthuset själv eller om det är värt att ta in hjälp. Just när det kommer till ett utrymme som har många fönster kan det vara svårt att byta plank och sådant själv, eftersom det krävs så mycket tillpassning. Överväg då om du ska hyra in en byggfirma för att göra det allra värsta jobbet så kan du fokusera på smådetaljerna, som till exempel målningen. Varför inte passa på och se till att ditt lusthus förses med isolering? Då kan du använda det långt in på hösten och förlänga säsongen ytterligare. En annan idé är att förse det med både isolering samt att sätta in en kamin. Tänk att sitta där på vintern i värmen och fortfarande kunna njuta av sin trädgård.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *