Renovera på egen hand

Att renovera hemma på egen hand kallas på engelska for DIY (Do It Yourself) och betyder att du utför jobbet helt själv, utan assistans från professionella hantverkare. Det finns många fördelar med att renovera på egen hand, men det kan vara bra att tänka igenom projektet noga innan du sätter igång. Att ha rätt utrustning, tid och kunskap är grundförutsättningar för ett lyckat resultat när du väljer att utföra renoveringar i hemmet på egen hand.
Målning, golvläggning och rivning av väggar

Man kan ofta hitta mycket inspiration och information om renoveringar online. Innan du sätter igång är det bra att noggrant fundera igenom hur du vill att slutresultatet ska se ut, så att du slipper inse halvvägs att du är på fel väg. När det gäller projekt som att måla om, riva väggar eller sätta in fönster eller ett nytt kök är det uppgifter som går utmärkt att göra på egen hand. Dock kan renovering som du gör på egen hand ta tid och du riskerar att sitta fast med ett halvfärdigt projekt som du inte kan eller orkar slutföra. Om budgeten tillåter är det i ett sådant läge smart att ringa in en professionell målare eller byggjobbare som kan hjälpa till. Byggnadsarbetare och målare Stockholm kan ofta komma med relativt kort varsel om det skulle behövas.

Paint cans, paint roller, and brushes on the old wooden background.

Paint cans, paint roller, and brushes on the old wooden background.

Elektricitet och VVS

Vissa saker är svåra att göra på egen hand. I Sverige finns det dessutom säkerhetsföreskrifter som berättar hur vissa saker måste göras när man bygger ett hus eller renoverar en lägenhet, för att det ska anses säkert att bo och vistas där efter renovationen. VVS och elektricitet är en sådan sak och där bör man överväga att kontakta en professionell expert för att undvika fatala misstag. Den som inte är utbildad och van vid den här typen av renoveringar kan rent av skada både sig själv och andra, samt orsaka allvarliga skador på hus och hem om elektricitet och VVS installeras på fel sätt och utan att följa svenska säkerhetsföreskrifter. Det kan därför vara bra att leta efter en professionell person som kan komma in och hjälpa till med den här delen av renovationen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *