Renovera taket

Att byta tak själv är bara en typ av takrenovering som dessutom kan betyda helt olika saker beroende på vad man vill ha för tak. Ett plåttak är svårt att lägga för en lekman eftersom man i regel måste svetsa skarvarna mellan plåtarna med avancerad utrustning. Då är tegel lättare att hantera. Särskilt om det bara handlar om mindre reparationer eller om att byta ut enskilda pannor. Hur svårt det är att renovera tak beror även mycket på takets lutning. Branta tak ska man inte klättra omkring på utan proffsutrustning. Takrenovering kan även innebära att man fixar till sitt innertak. Kanske genom att spackla och måla det.

Gamla, farliga tak

The old gray Eternit roof mossy

För inte allt för länge sedan ansåg man att eternit var det perfekta takmaterialet. Tåligt och i det närmaste underhållsfritt. Eternit innehåller dock asbest som kan vara riktigt farligt, har det visat sig. Särskilt när man måste flytta på och kanske såga i eternit. Om du ska renovera ett tak där det ligger eternitplattor krävs därför särskild skyddsutrustning. Radea.se hjälper dig mäta radon som är ett annat hälsoproblem i vissa hus. Invändig takrenovering är inte lika riskfyllt och i regel en fråga om estetiska preferenser snarare än takets funktion. Se dock till att ha en bra stege och använd redskap som ger vettig arbetsergonomi, annars är det lätt hänt att man får nackspärr. En stor del av alla innertak är målade i matt vit färg. Det ger ett lugnt intryck och reflekterar ljuset från taklamporna på ett bra sätt. Dock är dock fri att ta ut svängarna. Kanske vill du klä taket med panel eller sänka takhöjden för att få läger uppvärmningskostnader?

Modernt eller klassiskt?

Taket är kanske den delen på ett hus som slits mest. I de flesta fall får man räkna med att byta ut det yttersta skiktet på taket med några årtiondens mellanrum. Att lägga tak av tegelpannor på egen hand brukar inte vara så komplicerat. Det är dock ett tungt arbete som kan ta ganska lång tid och säkerhetsaspekten är mycket viktig eftersom ett fall kan få väldigt tråkiga konsekvenser. Man ska inte vänta för länge med att renovera ett läckande tak eftersom bjälklaget under kan ta skada. Att byta ut detta är ett stort och kostsamt renoveringsprojekt. Det är långt ifrån säkert att hemförsäkring räddar dig i en sådan situation. Stuckatur och takrosetter kan man idag köpa av gips. Det är billigt sätt att ge sitt tak en klassisk och elegant prägel. Tak med infälld belysning och ventilation är ett modernt sätt att låta taket vara en en del av en funktionell och genomtänkt hemmiljö.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *