Renovera köket

Köket är ett av de viktigaste rummen i ett hem, då vi tillbringar mycket tid där, både när vi lagar och äter mat och när vi bara umgås. För att skapa ett kök som man både trivs i och som är funktionellt krävs därför en hel del planering och eftertanke vid en renovering.

A och O vid köksplanering är till exempel logistiken i köket, det vill säga hur man rör sig i köket när man lagar mat. Man bör fundera över hur man rör sig i köket mellan kyl och frys, spis, köksbänkar och skåp, och avgöra om man vill behålla den nuvarande planlösningen eller om det skulle fungera bättre om man ändrade något. I ett funktionellt kök ska man behöva röra sig så lite som möjligt mellan de tidigare nämnda punkterna, och man bör kunna röra sig två i köket utan att krocka eller behöva korsa varandras väg.250px-dsc08997

Det är dock inte bara funktionaliteten man måste ha i åtanke, utan också estetiken. Faktum är att man, om det bara är estetiken i ens nuvarande kök som stör en, kan utföra en budgetvariant av en renovering genom att helt enkelt byta ut köksluckorna och tapetsera eller måla om i köket. Om man har tänkt göra mer än så, och till exempel byta ut bänkskiva, spis, kyl och frys och all annan köksinredning, är det bra att komma ihåg att kökets inredning bör harmonisera med resten av huset. Även om det kan vara frestande att välja ett modernt kök med induktionshäll är det till exempel kanske inte det som passar bäst i en sekelskiftesvilla. Prislappen avgör självklart också vilka material och vilken typ av spishäll man väljer – kostnaderna bör planeras i förväg i form av en budget, så att man kan säkerställa att man verkligen har råd med renoveringen.

Vid alla renoveringar, oavsett hur mycket man har planerat och budgeterat, kan det dock uppstå oförutsedda kostnader som måste lösas snabbt för att man inte ska hamna efter tidsplaneringen eller få ytterligare ökade kostnader i form av hantverkararvoden. Man kan lösa sådana oförutsedda kostnader genom att ta ett snabblån, till exempel på Snabbfinans.se. När renoveringen är klar bör man dock se till att betala tillbaka lånet så snabbt som möjligt, eftersom räntan ofta är hög.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *