Renovera ett äldre hus

Många drömmer om att köpa ett äldre hus med en lång historia och där det har bott generationer av människor. Det finns en hel del äldre bostäder på marknaden med ett visst renoveringsbehov och i det här inlägget får du några tips om vad du kan tänka på när du ska renovera ett äldre hus.

Respektera huset

När du köper ett äldre hus ska du göra det för att du gillar att det är äldre med allt vad det innebär. Om du hellre vill ha en nyproduktion så är det ett modernt och nytt hus du ska köpa. Det går sällan att göra om ett äldre hus till ett helt nytt. Ha respekt för de som byggde huset och har bott i det tidigare och ta tillvara på husets ursprung så kommer det att kännas bättre att renovera huset. Många äldre hus är en del av vårt kulturarv och det är viktigt att du tar hänsyn till det.

Byggnadsvård

Om huset har ett visst renoveringsbehov är det viktigt att du renoverar för att det ska hålla under en längre tid. Det kallas för byggnadsvård vilket syftar på att använda metoder för att byggnader ska hålla i värde under en längre tid.

Lyft fram husets ursprung

När du ska renovera ett äldre hus ska du tänka på att lyfta fram det som är typiskt för husets ursprung och de olika tidsåldrar huset har gått igenom. Det kan du göra genom att ta fram gamla trägolv som legat gömda under laminatgolv, se till att kakelugnarna är vårdade och får ta den plats de förtjänar i hemmet och utgå från vilket material som används när huset har byggts. En del material kan vara svåra att få tag på, men de fungerar många gånger också bäst med resten av huset. Man behöver inte behålla allt det gamla, men det är fint att göra det och kombinera med modern inredning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *