Renovera växthuset inför sommaren

Är du sugen på att ta tag i ett lagom stort renoveringsprojekt? Har du ett växthus så kan du med ganska små medel åstadkomma en förbättring som verkligen gör skillnad. Ett växthus kan ta odlingsintresset till nya och och även, om det är tillräckligt stort, vara en vacker och inspirerande plats att vistas i. Allt för många växthus förfaller dock och liknar mer ett extra förrådsutrymme än ett extra rum för växter och människor. Vissna växter trängs med trädgårdsredskap och jordsäckar. Känner du igen dig? I den här texten kommer vi att ge tips på hur man förbättrar växthusets funktion genom att renovera det och även skriva om hur snyggar till det så att man inte drar sig för att använda det.

Trasiga glasrutor och bristfällig ventilation

Det är mer populärt än någonsin att investera i växthus, där talar statistiken från handeln ett tydligt språk. Växthus kräver dock en del underhåll för att inte förfalla. Det första man bör göra är byta ut skadat glas om olyckan varit framme. Det kan räcka med att gren knäcks och flyger iväg med vinden för att en ruta ska krossas. Växthusets funktion förstörs om det inte längre ger skydd mot väder och vind. Du kan göra en förebyggande insats och byta glaspartier mot isolerplast som inte går sönder lika lätt och som kan skäras till så att du får precis de mått du vill ha. Hur är ventilationen i ditt växthus? Ett problem med många konstruktioner är att det blir för varmt inne i växthuset när det är fint sommarväder. Då kan man behöva uppdatera ventilationslösningarna om man vill ge sina växter så bra förutsättningar som möjligt.

Golv och odlingsutrymme

Hur står växterna i ditt växthus? Om det bara handlar om att övervintra plantor som du sedan sätter ut i trädgården när det är frostfritt spelar det kanske ingen större roll om de står huller om buller i udda krukor. Om du däremot har fasta planteringar med perenna växter i växthuset finns det stora fördelar med att frångå krukor och mura eller spika upp en kant kring planteringsytorna. Det ger ett mer enhetligt intryck samtidigt som plantornas rötter för mer plats. Växthusets golv gör mycket för hur attraktivt det är att vistas i det. Ljusa stenplattor kan vara idealiskt. Trägolv är också snyggt och du kan med fördel låta det fortsätta utanför växthuset i en integrerad altan. Det är ett projekt som kan kräva bygglov, om det är stora ytor vi talar om.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *